Видове покриви и ремонт

Видове покриви и ремонт

С течение на времето, всеки покрив губи първоначалната си форма, което намалява ефективността на този структурен елемент на сградата. При някои покриви различните проблеми започват по-рано, при други – по-късно. Причината за необходимост от ремонт на покрива може да бъде : отрицателното въздействие на околната среда, грешки в устройството на покрива, използването на некачествени материали по време на инсталацията на покрива и др. Но така или иначе, ремонта на покриви е неприятен, но неизбежен процес.

Покрив с керемиди

Един от най-често срещаните проблеми, свързани с ремонт на покриви с керемиди – са пропукани под въздействие на времето керемиди, което довежда до получаване на течове върху изолационната мембрана, а това води до разрушаването и. В следствие на което течовете достигат дървената част на покрива, а ако са по-обилни и до вътрешните стени и таваните на вашия дом. При най-малкия теч се консултирайте с специалист в областта, за да може покрива да бъде ремонтиран навреме, което ще ви спести доста пари и главоболия в последствие.

Метални покриви

Най-често те са покрити от листове поцинкована ламарина. Експлотационния период на този материал е около 30 години. Основните проблеми, които могат да възникнат след продължителна употреба са: ръжда и прогниване в следствие на което се получават течове. Най-честия ремонт на този тип покриви е изкърпването на проблемните зони със същата ламарина. Предварително повърхността се почиства от ръжда, а след това се споява кръпката. На местата където е невъзможно изкърпване трябва да се подмени цял лист. На пазара има множество материали за защита на метал. Ако тези покриви се третират периодично с някакъв метало-защитен грунд те могат да се използват до безкрайност. При изграждане на метални покриви, е препоръчително дървената конструкция да бъде обработена с противопожарно покритие, защото високите температури, които ще нагреят метала могат да причинят възпламеняване на дървената конструкция.

Ремонт с хидроизолация

Този тип покриви се нуждаят от ремонт по-често, отколкото керемидените или метални покриви, Което определя и по-ниската им цена. Има няколко основни особености за да може да функционира един такъв покрив правилно:

– Добре направена замазка ( с нужните наклони за отвеждане на водата)
– Ефективно работеща отводнителна система
– Да се нанесе битумен грунд преди полагането
– Да се обърне голямо внимание на ламаринените детайли на покрива
– Да се запечатят добре свързващите фуги с валяк

Частичен ремонт на покрив се прави, като се изкърпят само проблемните зони на покрива с същия материал (рулонна хидроизолация), също така може да се използва и асфалт, течна хидроизолация, битумен силикон и др. материали. Постоянно изникват нови и нови продукти. Трябва да се знае, че частичният ремонт е временен, не разчитайте да издържи повече от година затова при първа възможност направете цялостен ремонт.

Изграждане на нов покрив

Най честата причина за прогниване на покривната конструкция е протичането на горното покритие на покрива, но има и други причини за това – прояждане от дървояди и остаряването на материала. Понякога най добрия вариант е да се подмени целия покрив, и все пак трябва да се търси най рационалното решение. Съветът ни е да потърсите мнението на специалист. Той ще огледа покрива и ще прецени какво е най-правилното решение за неговия ремонт. Когато решите да направите ремонт на покрива е добре да ремонтирате или подмените изцяло (ако вече са прогнили) и улуците. Също така е добре да се направи и пароизолация така ще намалите топлинните загуби, които се губят през покривното пространство.

Ремонт на системата за отводняване на покрива

Това е важна част при ремонта на покриви и се изпълнява както следва:

– Изчисляване на броя на тръбите от експерт.
– Преценяване на местата за поставяне на тръби – с цел намаляване на броят им.
– Монтаж на водосборните казанчета към улука
– Директен монтаж на водосточните тръби в канализацията.
Материали за ремонт на покрива

Към днешна дата на Българския пазар се предлага голямо разнообразие от материали за ремонт на покриви, като най добрият вариант е да изберете по-качествените защото техният живот ще бъде по дълъг, което ще ви спести поне един следващ ремонт.

Comments are closed.