Метални покриви

Метални покриви

Металните покриви са най-новата мания в изграждането на покриви, което от части се дължи на тяхното дълголетие и издръжливост, но също така и заради уникалния и стилен външен вид, който можете да получите от използването на метала като материал за изграждане на вашия покрив. Впечатляващ вид на металните покриви вероятно е основната причина, за популярността им. С възможността за избор на различните стилове, текстури и цветове, Вие ще бъдете в състояние да подобрите стила на вашия дом и да удължите живота на покрива многократно. Металните покриви предлагат максимална устойчивост, когато става въпрос за издръжливост на: ледени бури, пожари, ураганни ветрове и дори земетресения.

Докато при рулонната хидроизолация или старомодните керемиди може да се наложи ремонт на покрива или повторно инсталиране на всеки 10-15 години, то при металените покриви, ако са правилно инсталирани, може да издържат до 50 години или дори повече. Металните покриви са в състояние да издържат на почти всичко, което майката природа може да хвърли в тях. В сравнение с други видове покриви, те наистина не правят компромис, когато става въпрос за здравина и издръжливост. Повечето метални покриви идват с гаранции за до 30 години, а ако решите да го поддържате периодично (с металозащитен грунд) тогава може би никога не ще се наложи да го ремонтираме през живота си.

Видове метални покриви

Има няколко различни видове метали, които се използват при металните покриви, а това е важно да се знае за уникалните им характеристики и разликите между тях.

Стоманени Покриви

Най-често срещаният вид метален покрив е от стомана. Като един от най-добре развития индустриален метал, стомана е чудесен избор, тъй като тя дава сила и гъвкавост, достъпен и подходящ за ремонт на покрив на всякакъв вид сгради, било то жилищни, промишлени или търговски. Стоманените покриви обикновено са направени с поцинкована стомана.

Ламаринени покриви

Ламаринените покриви са едни от най-разпространените. При тях се използват листове или цели рула от поцинкована ламарина. За да се предотврати прогниването и е нужно периодично да се третира с защитен грунд и ли боя, което ще удължи живота и.

Алуминиеви Покриви

Тайната на дълголетието на металните покриви се крие в материалът от които са направени, алуминиевия покрив притежава свойствата  да издържи по-дълго дори и от самата сграда на която е изграден. Алуминия не се е влияе или поврежда от въздействието на природните явления,  Дори боята с, която е покрит да избледнее покрива винаги ще остане в същия си вид.

Медни Покриви

Много са скъпи, но предлагат надеждност, красота и стил, медния покриви е лукс който не всеки може да си го позволи. Небоядисания меден покрив има своя собствена естествена грация и класическа красота, която никога няма да излезе от мода. Медта е доста сходен с алуминий, защото е много дълготраен. Въпреки, че цветът му бавно ще се промени, това не е от голямо значение, тъй като „старият мед“ със своя зелен цвят е много красив. Поради високата си цена, медта рядко се използва в строителсвото на покриви.
Причината за високата цена е, че медта сама по себе си е много скъп материал, а инсталационния процес е много труден, той изисква много запояване и механично закрепване. Ако изберете медни керемиди, тогава процесът за инсталирането им е същия, както на алуминиевите и стоманени покриви, тогава цената ще бъде доста по-ниска.

Цинк Покриви

покривите от цинк не са много по-различни от медните покриви като цяло. И двата материала са скъпи и изключително дълготрайни. Въпреки това, медта е широко предпочитан материал, тъй като изглежда по красиво и по естетически в сравнение с останалите материали.

Почистване на метални покриви

Първата и най-важна стъпка за поддържане на метален покрив е да се поддържат чисти. Почистването ще помогне да се намали натрупването на водорасли, плесени и мухъл, и ще се усигури в бъдеще, че покривът ще остане в най-доброто възможно състояние.

Почистване на покрива стъпка по стъпка:

• Преди всичко трябва да се установи състоянието на покрива. По-стария покрив, който вече се е износил и корозирал, ще трябва да се почисти много по-задълбочено и по-внимателно от един нов покрив.
• Уверете се, че е безопасно да се работи на вашия покрив. Нужно е да се определи предварително дали е възможно да се достигне до всички места, на покрива, където ще бъде необходимо да се почисти. Ако смятате, че е необходимо, носете колан или някакъв вид подсигорително въже.
• Използвайте четка, за да почистите от корозия, ръжда или кал боята, преди да започнете почистването. За на някои места можете да използвате шпакла, но бъдете внимателни, за да не надраскате боята, в следствие на което ще корозират листовете на покрива.
• Използвайте фосфат Тринатриев разтвор (TSP) и го смесете с вода, около половин чаша на един галон вода. Разтвора се изсипва в голяма кофа и се качва на покрива за да го използваме да почистим замърсените места, особено там, където има мухъл или плесен. Тогава е нужно да вземете мека четка и да търкате района, докато не установите, че е чист. Ако покривът е много мръсен, една добра идея е да се почисти целия покрив. Изплакнете измитите области след почистването на покрива, с кофи вода, като се уверите, че е останал без остатък от TSP. След като покривът е сух, може да се провери състоянието му отново.

Comments are closed.