Ремонт на покриви

.

ВАЖНО!!! – Какво е нужно да знаем за ремонта на покриви

Колкото и да не ни се иска все някога идва моментът в който трябва да се направи ремонт на покрива. И понеже това е най-важният елемент от една сграда е нужно да се подходи с изключително внимание и професионализъм (от фирмата за ремонт на покриви която ще изберете), за да може да си осигурите един дълголетен и здрав покрив.
В днешната статия ще се опитам да опиша най-подробно процеса по ремонт на покриви, видове покриви, избор на фирма за ремонт на покриви, определяне на бюджет при ремонт на покрив и какво друго трябва да знаете преди ремонта на покриви.

Какво да направя когато покривът протече?

Течовете изминават дълъг път от покрива до вътрешните стени и тавани преди да станат видими, което нанася поражения върху носещата конструкция на покрива (не е нужно да чакате покрива да протече), но без паника всеки проблем си има решение!

Преди да се обърнете към някоя добра фирма за ремонт на покриви, е препоръчително вие сами да направите обследване на покрива, като дори не е нужно да се качите отгоре му. Влезте в тавана и се постарайте да откриете течовете, като прегледате около капандури, комини, улами или била, тази информация ще ви бъде нужна, когато се свържете с дадена фирма за ремонт на покриви, а ако вие сами неможете да откриете теча, не се притеснявайте, фирмите за ремонт на покриви предлагат професионален оглед и оценка на щетите, ще ви предложат  различни варианти за ремонт на покрива и ще ви изготвят индивидуална оферта спрямо вашият бюджет.

Видове покриви

Има два основни вида покриви – плоски и скатни

Плоските покриви се срещат най-вече при панелното строителство макар, че има и панелки и със скатни покриви.

Най-широко използваният материал при този вид покриви е рулонната хидроизолация, което е доста здрав и издръжлив във времето материал, който положен както трябва и с нужното качество може да ви осигури един надежден и здрав покрив.

Освен рулонната хидроизолация има и други разновидности, като например течната хидроизолация, която положена както трябва (полага се в четири слоя, като втория е текстил а последния е УВ-защита) е доста здрав, но и по скъп вариант за ремонт на покриви.

Скатните покриви са по често срещания вариант. При тях има огромно разнообразие от материали от обикновени керемиди до метални и битумни такива.

Носещата конструкция при скатните покриви може да бъде изградена от дърво, метал и железобетонна плоча, като най-разпространения е дървото и съставлява 90% от скатните покриви.

Живота на една дървена конструкция е 100 години, но това зависи от това как е поддържан във времето покрива. Нашият съвет е да не чакате покрива да протече, а да наемете някоя фирма за ремонт на покриви, която периодично (през 10-тина години), да направи обследване и профилактика на покрива

Профилактика на покрив ?

Профилактика на покрива е важна част за неговото правилно функциониране.

Най-честият вид профилактика е почистването на отводнителната система на покрива – най-честата причина за задръстване на отводнителната система е хоросанът с който са подмазани капаците, той започва да се разпада и отива право отводнителната система, което запушва улуците и тръбите на покрива. Днес на пазара има нова технология за монтаж на капаците наречена „Сух монтаж на капаците”, при него не се използва хоросан и материали които се разпадат с времето, се монтира билна летва върху която се монтира вентилираща лента, която се залепва върху керемидите от двете страни на билото, а след това се монтират капаците посредством специални скоби в зависимост от модела на капака, които го придържат здраво за билото.

Друг вид профилактика на покриви е задръстените обшивки на комини, улами, калкани и др. които отново в следствие на разпадналия се хоросан се задръстват и спират да изпълняват функцията си.

Как да определя бюджет за ремонт на покрива

Това е най-важния момент при ремонта на покриви, защото с колкото по голям бюджет разполагате, толкова по-качествено (с използването на по качествени материали) може да бъде изпълнен ремонта.

За да определите бюджета си направете следното:

  • Потърсете в интернет фирми за ремонт на покриви на който да се обадите
  • Подберете три фирми за ремонт на покриви, които ви вдъхват доверие
  • Обадете им се и си уговорете час за оглед
  • Всяка фирма след направения оглед ще ви изготви индивидуална оферта за ремонт на покрива
  • Изберете средната цена за ремонт на покрив, защото ниската крие рискове, а високата може би е малко надценена и все пак ако разликата не е голяма изберете тази фирма, която ви вдъхва най-много доверие.
  • Към избраната цена добавете 10% към сумата за ремонт на покрив, защото винаги има непредвидени дейности и сте готови.

Избор на фирма за ремонт на покриви

В днешно време с напредването на технологиите всеки сам без да напуска домът си или да прави каквито и да било усилия може да търси продукти и услуги в интернет, но най-добре е да потърсите препоръка от някой познат или роднина, който е останал доволен от някоя фирма или бригада за ремонт на покриви.

Отворете най-известната търсачка  “google.bg” и направете търсене по следните фрази „ремонт на покриви” „фирма за ремонт на покриви” или потърсете като добавите в търсенето и градът в който живеете например „ремонт на покриви софия” или „фирма за ремонт на покриви софия

Още за ремонта на покриви

Всички сгради са изградени с няколко общи неща. Стените, вратите, прозорците и таваните са няколко компонента, които са общи за всеки дом, независимо дали е малка къщичка или висок небостъргач. Покривът е един от най-важните и отговорни аспекти на всяко строителство. Изборът на най-подходящия вариант за покрив в съответствие с климатичните условия може да ни осигури здрав, дълготраен и красив дом ние от фирма „ЯНИС БИЛД” знаем това и сме в състояние да ви предложим качествен ремонт на покрив с договор и гаранция за дълголетие.

Покривът е най-важния елемент от сградата

Тъй като покривът е един от най-важните външни елементи на една сграда, той не само трябва да бъде издръжлив, но и да изглежда естетически добре, ето защо фирмите произвеждащи материали за ремонт на покриви се стремът те да бъдат здрави, ефективни и не на последно място да изглеждат добре. Днес пазара е пренаситен не само с разнообразие от покривни покрирития и елементи, но и от цели покривни системи.

За да се поддържа дълголетието на покрива, е нужно периодично да се извършва профилактичен ремонт на покриви. Това е важно, тъй като покривът поема ударите на разрушителните въздействия на природата, като защитава всяка друга част от къщата. Това обикновено налага рутинни ремонти на покриви, които да подържат покрива в добро здраве.

По покрива може да се развият и черни петна, което е индикация за растеж на мухъл, водорасли или гъбички. Тези условия са често срещани в области с висока влажност и могат да доведат до прогниване на покривната конструкция и доведат до течове, което ще увреди целостта и, и ще доведе до цялостна подмяна на покриви.

Преди да се предприеме ремонт на покрив. Препоръчително е да се консултирате със някоя добра фирма за ремонт на покриви, която да направи оценка на щетите и  да изготви план и бюджет за ремонт на покрива.

Поддържането на един покрив в добро здраве може би е трудна задача, но с използването на правилните покривни материали и избор на добра фирма за ремонт на покриви, бъдещите проблеми може да се сведат до минимум

Подготвяне на скатния покрив за предстоящия зимен сезон

С настъпването на пролетния сезон и повишаващите се температури, снегът започва да се топи и покривите прокапват. Повечето хора се стараят домът им да изглежда добре, но за да може един красив дом да просъществува, той трябва да има заслон, който да го пази. Затова нуждата от ремонт на покриви е толкова неотложна.

Трябва също така да се знае, че ремонт на покриви се прави при сухо време. Затова изберете внимателно най-подходящото време за ремонта.

Покрива е под постоянна обсада от страна на природата: Слънце, студ, сняг, урагани, градушки и др. Всички тези условия с годините рушат нашите покриви и ако не се погрижим за тях, не само те, но и домовете ни ще рухнат.

Не чакайте да се появи теч и тогава да предприемете мерки. Колкото по сериозен ще става проблема, затова трябва да се действа бързо, а ако течът се появи в неподходящо време да се предприемат мерки по отстраняването, докато времето стане подходящо.

По принцип скатните покриви са покрити с керемиди, но има и такива с ламарина, ондулин, битумни керемиди, хидроизолация и др.

Най често керемидените покриви, които вече са протекли и е нужен ремонт са правени преди 40-50 години. Повечето подобни покриви са изградени по много стара и неправилна технология – върху дървени бичмета са наковани притки или рогозка върху, които има кал и отгоре са наредени керемидите. Затова те се нуждаят не само от подмяна и пререждане на керемидите и от подмяна на конструкцията и наковаване на дъсчена ламперия.

Безшевни улуци – „Американски тип“ с полиестерно покритие

И не на последно място идва ред и на улуците, те са много важна част от покривната система и отговарят за правилното отводняване на покрива.

Днес на строителния пазар доминират безшевните улуци, особенно тези които са с така нареченото полиестерно (PVC-покритие) покритие при тях улукът се тегли цял на място, което елиминира снадките от където идва и наименованието „безшевни улуци„, но това не е всичко по големият им плус е полиестерното (PVC-покритие) покритие, което е доста издръжливо на атмосверните влияния на природата, а това го прави доста по дълготрайно от обикновенните поцинковани улуци. друго предимство е естетически по-красивия външен вид и цвят.

Comments are closed.