Дървена дограма

В последно време дървото бе изместено от пластмасата като суровина за изработката на прозорци. Благодарение на относително ниските си цени, тези прозорци станаха „лице” на сградите и жилищата у нас. Но дори и най-технологичните материали не биха могли да изместят прелестта и традицията на дървото като природен материал. Модерните технологии само помагат да се произвеждат устойчиви на външни влияния дървени конструкции. Съвременните технологии позволяват от многослойни дървесни греди да се изработват рамки за прозорци и други конструкции. Така не само продуктът става по–качествен, но се запазват топлоизолационните характеристики, устойчивостта и естествения облик на дървото.

Дървото се обработва трудно. Това е и една от причините у нас да има твърде малко производители на дървена дограма. По-високата цена е другият фактор, който влияе на потреблението на този продукт. Но дори и тя не може да откаже привържениците на дървото. Напоследък има спад в търсенето на пластмасови прозорци, за сметка на топлината и комфорта на дървото.

Технология на производство:

На българския пазар успешно се представят както родни така и чужди производители на дървена дограма. Немските технологии са водещи в този бизнес, затова и повечето български производители следват техните традиции и иновации.

Изработката на дървена дограма не от масивна дървесина, а многослойни ламели, я прави по-устойчива на натоварвания, дава по-богати възможности за цветово оформяне и дизайн. Отстранени са дефектите на дървесината: чепове, смолни канали, сърцевина. По този начин се намаляват до минимум естествените вътрешни напрежения в дървесината и така се елиминира риска от деформации с течение на времето и се постига по-добра устойчивост и дълготрайност в съчетание с подобрен външен вид на профилите.

Дървеният профил може да се направи от две или три слепени дъски. Трислойната дървена дограма е отличен избор за нашите климатични условия. Този профил не допуска измятане, не се деформира при резки температурни амплитуди и не съществува опасност от конденз.

Технически характеристики:

Гаранция за високото качество на профилите са лабораторните тествания и изпитания, които се извършват в лицензираните технически лаборатории.

Дървената дограма се характеризира с отлична звуко- и термоизолация, високи влагоустойчивост и проводимост на въздух, надеждна UV защита. Koлкото по-порест е дървеният материал, толкова по-лош проводник на топлината е той. През лятото не излъчва топлина, а през зимата не пропуска студ. Свойството му да регулира влажността на въдуха в стаята допринася за по-благоприятния вътрешен климат. Допълнителна водоустойчивост на стъклопакета може да се гарантира с алуминиеви водобрани, монтирани върху елементите изложени на агресивно влияние от атмосферните условия.

Основни показатели:

– Водоустойчивост – клас по норматива UNI EN 12207:2000

– Устойчивост на атмосферно налягане – клас по норматива UNI EN 12208:2000

– Устойчивост на вятър – по норматива UNI EN 12210:2000

– Термична изолация – (Uw) от 2,7 до 1,1 W/m?K (.49 ? .24 BTU / HR / FT)*

– Шумоизолация – (Rw) от 34 dB до 42 dB (ISO 717)*

* в зависимост от използвания стъклопакет

Дървената дограма създава усещане за спокойствие и комфорт. Разнообразието от цветове помага да се намери точния вариант, който най-добре ще хармонизира с интериора. И освен това дървото, за разлика от изкуствените 

Comments are closed.