Съвети при лепене на тапети

Когато искате да освежите домът си но не искате да се изцапате с боя, в такъв случай тапетите са точно за Вас. Те са едно красиво декоративно покритие с което можете да превърнете домът си в едно доста абстрактно място. Тапетите притежават разнообразие от цветове и шарки с които ще разчупите скучния дизаин на вашия дом. Те не съдържат вредни вещества защото се изработват от естествени и екологично чисти материали. Лесно се почистват, което е много огромно значение (особенно ако имате малки деца, които цапат на всякъде).Тапетите са един лек и лесен за работа материал с които можете да работите и самите вие.
Ще ви запознаем стъпка по стъпка с това как сами да облепите стените на домът си с тапети от винил. Може би това ще ви се стори доста трудно и дори невъзможно, но не се притеснявайте нужно е само да следвате съветите стъпка по стъпка и успехът ви е гарантиран.

Как да изберем тапети?
И огромно многообразие от тапети на пазара, които са направени от най-разнообразни видове материал. Съветваме ви да изберете този вид, които ще отговори на паричните ви възможности и вкус. Предлагаме ви да изберете някои от следните видове:

•тапети които се състоят от един компонент(Еднокомпонентни): изградени са от един пласт първокласна хартия. Пъво се отпечатват различните цветове и след това върху тапетите се пресова релеф. Издръжливоста им е малка за разлика от другите видове

•Тапети с релеф: изградени са от два пласта хартия. За разлика от предишния вид при този самата шарка е релефът. Те са едно доста по дълготраино решение.

•Тапети от винил: това е най-разпространения тип тапети в наши дни. Външният им слой е от поливинил хлорид, който създава и релефа на този тип тапети. При залепване на този тип тапети при съединяването на ръбовете фугата се скрива (не личи). Почистват се лесно и издържат на слънце и др. фактори.

•Тапети които можете да боядисате: на винилова основа са и могът да се боядисват многократно.

•Стъклен текстил: Получава се като се изпечът при определена температура много финни фибри от стъкло, които след това се стъкават като нишки. Преди залепването на този тип тапети е нужно много добре да почистите основата върху която ще лепите.

•Тапети от текстил: външният им слой е покритие от текстил. Тези тапети се предлагат в най-различни десени и цветове. Този тип тапети създават доста добра акустика.

Първото важно нещо е добре да подсушим или да оставим да изсъхне основата върху която ще лепим, също така трябва да бъде гладка и чиста. Дори и най-малките остатъци от старите тапети върху стените трябва да се изстържат и посредством шкурка да загладим стените. Старите тапети най-лесно се свалят като се напоят с гореща вода.

Заготовка:

За да подготвим тапетите ни трябва чиста и голяма маса. Когато не разполагаме с толкова голяма маса, можем да използваме пода на помещението, но за целта ще трябва идеално да го почистим.

Как се лепят тапети – стъпка по стъпка:

1. Започваме да мерим височината на стените върху които ще лепим (мери се от пода до тавана), след като измерите височината прибавете още 10 см след което нанасяме измерената височина върху тапета.

2. За изрязване на лентите използвайте макетно ножче. Ако тапетите, които ще режете са с шарки, е нужно шарките да се спазят и да се остави резерв от 4-5 см за външните и вътрешни ъгли.

3. След като вече сме изрязали тапетите, трябва да ги залепим. За целта разгъваме лентите върху масата и равномерно посредством четка нанасяме един слой лепило.

4.Прегъват се намазаните ленти, като се сгъват навътре с намазаната част и се подреждат една върху друга и така се повтаря с всички ленти. Процедурата се извършва с цел да омекнат тапетите, които ще лепим.

5. Започваме да лепим от горе и леко и внимателно продължаваме надолу.

6. След като сме залепили лентите, е нужно да премахнем мехурчетата посредством четка. Взимаме четката и започваме да избутваме мехурчетата в посока от средата към краищата с движения наподобяващи обратно V.

7. Маркираме излишния тапет посредством ножица, като я притискаме върху тапета в ъгъла между тавана и стената.

8. Разлепваме малко тапета и започваме да режем по маркировката.

9.За да изрежем долната част на тапета, повтаряме процедурата от т-8, като тук маркираме между перваза и стената.

10. За да залепим тапет на вътрешен ъгъл, първо нагласяме, притискаме тапета към ъгъла и след това започваме да лепим от горе на долу.

11. За залепване на външен ъгъл повтаряме процедурата от т10 като не забравяме да  спазим шарките.

12. Последната стъпка е да изрежем излишните тапети в долната част и да избутаме мехурите посредством четка.

Comments are closed.